Class IX English

Q1. Read the passage given below and answer the questions that follow:

- 1 These days, it is not unusual to see people listening to music or using their electronic gadgets while crossing busy roads or travelling on public transport, regardless of the risks involved. I have often wondered why they take such risks. Is it because they want to exude a sense of independence, or is it that they want to tell the world to stop bothering them? Or is it that they just want to show how cool they are? Whether it is a workman or an executive, earphones have become an inseparable part of our lives, sometimes even leading to tragicomic situations.
- 2 The other day, an electrician had come to our house to fix something. We told him in detail what needed to be done. But after he left, I found that the man had done almost nothing. It later turned out that he could not hear our directions clearly because he had an earphone on. Hundreds of such earphone addicts commute by the Delhi Metro every day. While one should not grudge anyone their moments of privacy or their love for music, the fact is 'iPod oblivion' can sometimes be very dangerous.
- 3 Recently, I was travelling with my wife on the Delhi Metro. Since the train was approaching the last station, there weren't too many passengers. In our compartment, other than us, there were only two women sitting on the other side of the aisle. And then suddenly, I spotted a duffel bag. The bomb scare lasted for several minutes. Then suddenly, a youth emerged from nowhere and picked up the bag. When we tried to stop him, he looked at us, surprised. Then he took off his earpieces, lifted the bag, and told us that the bag belonged to him and that he was going to get off at the next station.
- 4 We were stunned but recovered in time to ask him where he was all this while? His answer: he was in the compartment, leaning against the door totally immersed in the music. He had no clue about what was going on around him. When he got off, earplugs in his hand, we could hear strains of the song.

A) Answer the questions in brief:

- i) What reasons does the author offer for the people taking risks on the road?
- ii) Why didn't the electrician carry out the work properly?
- iii) Why were the people in the train doubtful about the bag?
- iv) Why were the passengers stunned?

B) Find words from the passage which mean the following:

(i) in spite of (para 1)

(ii) absorbed (para 4)

Q2. Most recently, authorities identified a new coronavirus outbreak in China that has now reached other countries: <u>COVID-19</u>. At present we are confined in our houses under the lockdown period to protect ourselves from its infection. Write an article in 150 - 200 words on this virus and its social and economic effect on human beings. You are Suman/Smita Sinha.

Q3. You are Amit, a student of class IX. Your father has been transferred to the other city. As a result you have also changed your school. Record your feelings of the newly admitted school in the form of a diary entry.

Q4.ultimately he won it as he was determined to accomplish his mission.

The closing of a story is given above. You can start your own story but you can't change the end. Write the story in 150-200 words.

Q5. Complete the paragraph by choosing the correct option from those given in brackets:

The city police (a) _____ (has/have) decided to (b) _____ (take/takes) stern action against drivers (c) _____ (who/which) attempt to overtake (d) _____ (from/for) the left (e) _____ on/at)city roads. All drivers who (f) _____ (violate/ violating) this rule will be punished.

Q6. Rearrange the following words and phrases to make meaningful sentences. The first one has been done as an example.

certainly /the / laughter / is / medicine / best Laughter is certainly the best medicine

- (a) ensures / life / it / longer / and / healthy
- (b) laughter / fact / is / in / a / panacea
- (c) lowers / pressure / by / circulation / it / blood / increasing / blood

Q7. The following passage has not been edited. There is one error in each line. Write the incorrect word and the correction in your answer sheet. Remember to underline the correct word that you have supplied. The first one has been done as an example.

	Incorrect	word
Correction Mohan and Raghav were twin brother brothers	e.g.	brother
They both study in class eight.	(a)	
Their school was close	(b)	
for a summer vacation	(c)	
They were very excitement because	(d)	
they were going with their parent on a long hol	iday	

they were going with their parent on a long holiday.